Există dovezi irefutabile că cei doi au format un cuplu – probabil cel mai faimos din istorie -, dar cronica vremurilor nu a reținut unde se află mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu.
Idila Cleopatrei și a lui Marc Antoniu se numără printre cele mai celebre povești de dragoste din toate timpurile. La fel ca Romeo și Julieta, povestea lor este subiectul uneia dintre tragediile lui Shakespeare. Totuși, spre deosebire de Romeo și Julieta, Antoniu și Cleopatra au existat cu adevărat.
Istoricii afirmă că cei doi iubiți și-au dorit să fie îngropați împreună în cazul în care aveau să fie învinși de Roma. Așa cum știm, moartea a venit odată cu înfrângerea, însă locul lor de odihnă rămâne o enigmă pe care mulți cercetători se străduiesc să o dezlege.
Cine erau Marc Antoniu și Cleopatra?
Marc Antoniu a fost un general roman, politician și prieten cu Iuliu Cezar. Făcea parte, de asemenea, din Al Doilea Triumvirat, care a pus capăt Republicii Romane la 26 noiembrie 43 î.e.n. În cele din urmă, Antoniu a devenit dușmanul lui Octavian, care era o altă parte a Triumviratului. Antoniu a fost înfrânt și s-a sinucis în anul 30 î.e.n., înjunghiindu-se în abdomen cu propria sabie.
Povestea Cleopatrei este și mai colorată decât cea a iubitului ei. Era de origine greacă și analiza ADN a rămășielor surorii sale vitrege indică faptul că ar fi putut avea sânge african, deși unii oameni din timpurile moderne cred că era cu adevărat egipteană. Asta, probabil datorită statutului ei de ultim faraon al Egiptului.
Arheologii caută încă mormântul Cleopatrei…
Relația sa cu Marc Antoniu a dat naștere multor povești. Cu mult timp înainte de această idilă, s-a măritat cu Ptolomeu al XIII-lea și cu Ptolomeu al XIV-lea, amândoi fiind frații ei.
A împărțit domnia asupra Egiptului cu bărbații din familia sa. Apoi, a fost iubita lui Iuliu Cezar, cu care a avut un fiu.
„Până când moartea ne va despărți”
La scurt timp după moartea lui Iuliu Cezar, în 44 î.e.n., Cleopatra a devenit unicul lider al Egiptului, deși oficial conducea țara alături de fiul ei, rezultat în urma relației cu Cezar. L-a întâlnit pe Antoniu în 41 î.e.n. și a avut trei copii cu el.
Au făcut chiar și o nuntă egipteană, în ciuda faptului că Antoniu avea deja o soție, iar povestea de dragoste a continuat până la moartea lui Antoniu. Istoricii presupun că Octavian i-a permis Cleopatrei să organizeze înmormântarea lui Antoniu, după ce Octavian îl învinsese pe acesta și invadase Egiptul.
La scurt timp, Cleopatra l-a urmat pe Antoniu și în moarte. Se pare că la vreo două săptămâni după sinuciderea lui Antoniu, și Cleopatra și-a pus capăt zilelor. Cum? Iată încă o controversă. Cel mai probabil, s-a lăsat mușcată de o cobră sau s-a otrăvit.
În căutarea mormântului celor doi iubiţi faimoși
Cleopatra s-a sinucis în palatul ei din Alexandria, care zace astăzi scufundat în mare. Se presupune că a fost înmormântată în oraș sau undeva lângă acesta.
Dacă a fost îngropată în palat, ceea ce, potrivit egiptologilor de frunte, este puțin probabil, atunci mormântul Cleopatrei este pierdut pentru totdeauna. Numai cele mai rezistente artefacte au supraviețuit secolelor petrecute sub ape.
Pe de altă parte, dacă locul de îngropăciune se află în zona înconjurătoare, încă există speranțe că mormântul Cleopatrei și al lui Antoniu va fi găsit printre nenumăratele morminte ascunse sub nisipurile Egiptului.
Zawi Hawass și alți egiptologi de frunte caută acum mormântul pierdut în Abusir, la Taposiris Magnus. Aici se află mai multe morminte, precum și monede cu chipul Cleopatrei.
Potrivit lui Hawass, camerele și artefactele din ele sugerează că aici a fost îngropat cineva important. Locul se află la mai puțin de 50 de kilometri de orașul în care s-a sinucis Cleopatra, așa că este o locație probabilă din acest punct de vedere.
Încă nu se știe dacă Hawass are dreptate, deoarece încă mai sunt multe săpături de făcut la Taposiris Magnus.
Comentarii
Trimiteți un comentariu