În câmpiile deșertice ale Orientului Mijlociu, din Siria până în Arabia Saudită, o civilizație străveche, necunoscută, a lăsat o amprentă ce rezistă de milenii.
Mii de formațiuni enigmatice, construite din piatră, par să ne transmită un mesaj. Deocamdată, însă, nimeni nu știe să-l descifreze. Iată despre ce este vorba.
Mai vechi decât liniile Nazca
Aceste formațiuni, ce alcătuiesc tipare care se pot vedea doar din avion, sunt cunoscute de localnici drept „lucrările oamenilor străvechi”. Au o multitudine de forme, dar cele mai multe au structură de roată sau de zmeu.
După modul în care au fost construite, ele seamănă cu liniile Nazca, din Peru. La fel ca alte structuri antice, geoglifele din Orientul Mijlociu ridică o serie de întrebări.
Ce reprezintă ele? Când au fost construite? De către cine? Cărui scop servesc ele?
Figurile acoperă o suprafață mult mai mare decât liniile Nazca și se crede că sunt mult mai vechi decât faimoasele desene din Peru.
Datele științifice au arătat că aceste structuri au o vârstă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de ani. Unii susțin, însă, că vechimea lor ar fi de 8.000 sau 9.000 de ani.
Geoglifele au fost observate pentru prima oară de locotenentul britanic Percy Maitland, în 1927. În revista „Antiquity”, acesta a relatat că văzuse structurile în timp ce traversa în zbor Iordania și se afla deasupra câmpiei Harrat-ash-sham.
Forme ciudate
Unele dintre structurile de forma roții sunt dispuse una lângă alta, în timp ce altele sunt izolate. Unele dintre roți au câte două spițe, ale căror vârfuri sunt îndreptate spre Răsărit și Apus. Altele, în schimb, au spițe care nu par a avea vreo semnificație astrologică.
Unii istorici cred că geoglifele sub formă de roți erau asociate cu ritualuri sau evenimente astrologice sau că erau într-un fel legate de ciclul anotimpurilor. Însă aceste speculații – ca toate celelalte, de altfel – își așteaptă confirmarea.
Structurile-zmeu
Se crede că un anumit tip de structură, numită zmeu, făcea de fapt parte dintr-un sistem de vânătoare folosit de oamenii din vechime.
Aceste structuri sunt compuse din niște ziduri lungi, de piatră, care formează o zonă cu deschidere mare. Deschiderea se îngustează progresiv, până când se formează o incintă închisă, de dimensiuni mai mici.
Se speculează că animalele sălbatice fugeau din zona mai largă în zona mai îngustă, numită de istorici „incinta pentru uciderea vânatului”. În această incintă, arealul de mișcare al animalului era mai redus și, astfel, vânatul animalelor sălbatice devenea mai ușor.
Cercetările arată că „zmeiele” erau probabil folosite pentru a vâna gazele persane migratoare, specie acum dispărută. Și totuși, teoria cu privire la sistemul de vânătoare nu a fost confirmată încă.
Oamenii de știință estimează că în deșerturile din Siria, Iordania, sudul Israelul și Arabia Saudită se află peste 2.000 de structuri de tip zmeu.
O altă teorie susține că structurile-zmeu nu erau folosite pentru vânătoare, ci pentru a nu permite cămilelor să se rătăcească de turmă.
Întrebări fără răspuns. Deocamdată
Săpăturile din zonă ar putea oferi noi indicii în ceea ce privește scopul acestor construcții, deși până acum nu s-au făcut niciun fel de excavări în zonele în care se află geoglifele.
Ca multe alte geoglife antice, „lucrările oamenilor străvechi” ridică o serie de întrebări care își așteaptă răspunsul. Figurile ne oferă o perspectivă foarte interesantă asupra civilizaților antice, dar ne arată și cât de puține cunoaștem despre acestea.
Cu timpul, s-ar putea să aflăm mai multe despre aceste structuri și despre rolul lor în trecut. Însă, este probabil că multe dintre secretele legate de geoglife au murit odată cu cei care le-au construit.
Comentarii
Trimiteți un comentariu