Pe Pământ există numeroase monumente istorice misterioase. Civilizațiile care au trăit cu mii de ani înaintea noastră au creat niște construcții ieșite din comun.
Unele dintre ele sunt atât de mari și de bine construite, încât savanții caută de secole întregi răspunsul la întrebările „cine?”, „de ce?” și – cel mai important – „cum le-a construit?” Așa au apărut diverse teorii, de la cele care spun că aceste superstructuri au fost ridicate cu unelte primitive de piatră, până la cele care se referă la intervenția extratereștrilor.
În acest articol îți prezentăm nouă monumente istorice misterioase, care încă nasc multe întrebări și controverse.
1. Stonehenge, Anglia
Stonehenge este cea mai celebră structură de pe lista cu monumente istorice misterioase. Potrivit legendei, complexul de piatră a fost construit de magicianul Merlin.
De fapt, Stonehenge a apărut cu mult timp înaintea perioadei ipotetice în care au trăit Merlin și regele Arthur. Dar cum au transportat oamenii aceste blocuri imense de piatră de la cariera aflată la sute de kilometri distanță?
Cercetătorii nu pot da un răspuns convingător la această întrebare. De asemenea, nici scopul construcției nu este foarte clar.
S-ar putea să nu aflăm niciodată dacă era un observator astronomic (amplasarea megaliților imită dispunerea sistemului solar) sau un sanctuar (folosit de druizi, preoții celților).
2. Monumente istorice misterioase – Baalbek, Liban
Templul construit în stil antic este perla ruinelor acestui oraș cândva prosper. Numai că romanii nu aveau tehnologia care să le permită să manipuleze aceste blocuri de piatră, care cântăresc până la 1.000 de tone.
Prin comparație, Partenonul atenian are doar jumătate din dimensiunile gigantului libanez, iar cel mai mare bloc de piatră al Marii Piramide din Egipt cântărește „doar” 90 de tone.
Crearea fundației templului este atribuită egiptenilor, dacă nu cumva uriașilor. Unii cred că ar putea fi vorba de fundația turnului Babel.
3. Newgrange, Irlanda
Când vine vorba de monumente istorice misterioase, Newgrange nu poate fi omis. Situl nu este atât de cunoscut precum piramidele egiptene sau Stonhenge.
Deși constructorii de drumuri au descoperit monumentul în secolul al XVII-lea, situl a început să fie cercetat abia trei secole mai târziu. Săpăturile au arătat că era vorba de un tumul perfect rotund, cu un diametru impresionant și mai vechi decât piramidele egiptene.
În mijloc, arheologii au găsit un mormânt. Dacă vizitezi Newgrange în timpul solstițiului, poți asista la un fenomen astronomic uimitor – o rază de lumină umple treptat întreaga încăpere. Suprestițiile irlandeze spun că acest loc este intrarea în țara elfilor și a zânelor.
4. Dolmenele din Caucazul de Nord, Rusia
Aceste monumente istorice misterioase sunt mai puțin cunoscute decât ar merita. Pe versanții munților din Caucazul de Nord, se află niște case mici, construite din plăci de piatră.
Fațadele construcțiilor au niște găuri rotunde, care pot fi acoperite. Surprinzător este că plăcile de piatră au o greutate de mai multe tone, și totuși se îmbină atât de bine încât nici măcar o lamă de cuțit nu ar încăpea între ele.
Vârsta acestor construcții ajunge la 5.000 de ani. Unele dolmene, cum ar fi Volkonski, sunt celebre pentru proprietățile lor vindecătoare. Interesant este faptul că tradiția dolmenelor poate fi întâlnită în mai multe părți ale lumii, inclusiv în România.
5. Monumente istorice misterioase – Tikal, Guatemala
Una dintre cele mai mari așezări mayașe este ascunsă în jungla verde și densă. Aici se află lacuri artificiale, un teren presupus a fi fost construit pentru jocuri cu mingea, precum și palate. Însă cele mai evidente sunt piramidele, între care se formează un soi de piață a orașului.
Există multe teorii privitoare la funcțiile acestor piramide: clădiri cu destinație religioasă, centre de cercetare, cimitire sau toate acestea la un loc. Etimologia cuvântului „Tikal” este neclară, însă așezarea are un supranume sugestiv: Orașul vocilor.
Asta, deoarece chiar și șoaptele par a avea ecou în acest loc.
6. Labirinturile de piatră de pe insula Bolshoi Zaiatski, Rusia
Insulele Solovetsky sunt decorate cu un mai multe structuri formate din pietre, care arată ca niște labirinturi în formă de spirală. Localnicii le spun „babiloane”.
Interesant este că, la aceste labirinturi, dacă urmezi calea formată de bolovani, după o vreme vei ieși pe acolo pe unde ai intrat. Dar cum era acest loc în vremurile de demult?
Unii savanți au comparat labirinturile cu niște plase de prins pește. Alții au scris că scopul lor era de divertisment, fiind un teren pentru dansuri în cerc și alte jocuri.
Însă cei mai mulți savanți sunt destul de siguri că aceste labirinturi erau structuri cu scop ritual, aflate la granița cu lumea spiritelor.
7. Monumente istorice misterioase – Petra, Iordania
Un „cuib” monumental, aflat la 900 de metri deasupra nivelului mării, se ascunde în stâncă, în pustiul Iordaniei. Constructorii au avut o răbdare remarcabilă, transformând stâncile într-o capodoperă.
Așadar, la capătul răcorosului canion Siq, se deschide o priveliște fantastică a fațadei, plină de coloane și portice: Al Khazneh („trezoreria” în arabă).
Se spune că Petra este un templu sau un mausoleu. Problema este că nu înțelegem cum au lucrat cei care l-au creat.
8. Sferele de piatră din Costa Rica
Aceste monumente istorice misterioase de pe coasta Pacificului au fost aproape de a cădea victime vandalismului. Muncitorii care le-au descoperit au crezut că înăuntrul lor se ascundea aur.
De aceea, unele dintre ele au fost aruncate în aer cu dinamită, dar s-a dovedit că interiorul lor nu conținea altceva decât piatră. Apoi, pentru a atrage turiștii, bolovanii au fost expuși în diverse piețele publice.
Din cauză că au fost mutați mereu, este imposibil să fie datați cu exactitate. Există diverse teorii cu privire la sferele de piatră. Unii istorici spun că ele au fost create pe cale naturală, iar alții spun că ele sunt reprezentări ale planetelor.
Există și teorii care spun că sferele au funcționat pe post de pietre de hotar. Deocamdată, niciuna dintre aceste ipoteze nu este susținută de dovezi suficiente.
9. Angkor Wat, Cambodgia
Europenii au descoperit acest complex abia în secolul al XIX-lea. Această minune arhitecturală are o zidărie foarte densă și bogat ornamentată, iar uneori este foarte greu să găsești îmbinările dintre pietre.
De asemenea, pietrele sunt extrem de netede, iar construcția e susținută vertical de propria greutate. Ansamblul de 200 de temple a fost proiectat astfel încât, indiferent din ce parte vine, un călător poate vedea doar trei dintre ele.
Priveliștea este uimitoare mai ales în anotimpul ploios: un șanț lat, plin cu apă, face ca Ankgor Wat să semene cu o insulă aflată în mijlocul unui vast ocean.
Comentarii
Trimiteți un comentariu