Arta nu este doar o sursă de inspirație, ci și un mare mister. Adeseori, artiștii adaugă în picturile lor simboluri neobișnuite sau lasă mesaje care sunt imposibil de observat la o primă vedere.
În acest articol îți prezentăm o listă cu capodopere ale picturii care ascund secrete neașteptate.
Dacă vei citi articolul până la sfârșit, te așteaptă un bonus: una dintre cele mai ciudate ipoteze legate de zâmbetul celebrei Mona Lisa.
1. Urechea greșită
Tabloul Autoportret cu urechea bandajată, al lui Vincent Van Gogh, îl înfățișează pe artist cu urechea dreaptă rănită. În realitate, artistul și-a tăiat urechea stângă.
Discrepanța se explică prin faptul că Van Gogh a folosit o oglindă pentru a crea acest autoportret.
2. Pictura de sub pictură
Dacă privești atent Bătrânul chitarist, de Pablo Picasso, vei observa o siluetă estompată de femeie în spatele capului bărbatului.
După ce tabloul a fost examinat cu raze infraroșii și raze X, cercetătorii de la Institutul Artelor din Chicago au descoperit și alte forme ascunse în tablou.
Cel mai probabil, artistul a reciclat o pânză veche pentru a crea această operă.
3. Rondul de noapte se petrece în timpul zilei
Scena înfățișată în celebrul tablou Rondul de Noapte, al lui Rembrandt, nu are loc noaptea, așa cum s-a crezut mult timp, ci ziua.
Asta au descoperit oamenii de știință în 1947, după ce au curățat tabloul de un strat gros de funingine.
Apoi, în 1975, o analiză cu raze Roentgen a relevat că lacul folosit pentru a conserva tabloul se închide la culoare în timp, sporind impresia că scena are loc seara.
De altfel, denumirea de Rondul de noapte a fost dată tabloului abia în secolul al XVIII-lea, când deja culorile pierduseră mult din luminozitate. Interpretarea comodă pentru toți a fost că scena era una nocturnă.
4. Codul anatomic al Capelei Sixtine
O imagine a creierului uman poate fi distinsă în celebra frescă a lui Michelangelo, Crearea lui Adam.
Aceeași imagine este prezentă și într-o altă frescă din Capela Sixtină: Separarea luminii de întuneric.
Uită-te la gâtul lui Dumnezeu: dacă suprapui aici fotografia unui creier uman văzut de jos, vei vedea că liniile se potrivesc perfect.
5. Simbolul puterii
Figurile lui David și Goliat dintr-o altă frescă din Capela Sixtină au fost create de Michelangelo după tiparul literei ebraice gimel, care simbolizează putereaîn tradiția mistică a Cabalei.
6. Privirea ciudată a lui Rembrandt
Margaret Livingstone și Bevil Conway au studiat autoportretele lui Rembrandt și au dovedit că pictorul suferea de orbire stereo.
Acest lucru l-a făcut pe pictor să perceapă lumea într-un fel puțin diferit: el vedea realitatea în 2D, în loc de 3D.
Totuși, este posibil ca orbirea stereo să-l fi ajutat pe Rembrandt să creeze capodoperele sale nemuritoare.
7. Soțul înșelat se răzbună
Unul dintre cele mai celebre tablouri ale lui Gustav Klimt o înfățișează pe Adele Bloch-Bauer. Tabloul a fost comandat de soțul ei, magnatul zahărului, Ferdinand Bloch-Bauer.
Acesta aflase că Adele și Klimt aveau o aventură și credea că, după sute de schițe, pictorul va ajunge să își urască amanta.
Într-adevăr, munca de rutină a făcut ca sentimentele dintre model și artist să se răcească.
8. Prezicerea sfârșitului lumii
Cercetătorul italian Sabrina Sforza Galitzia a propus o interpretare neobișnuită a tabloului Cina cea de taină, de Leonardo da Vinci.
Ea este sigură că, în acest tablou, artistul a lăsat o profeție despre sfârșitul lumii, care va avea loc pe 21 martie 4006.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătoarea susține că a descifrat codul matematic și astrologic al picturii.
9. Lumea în galben
Aproape toate tablourile lui Vincent van Gogh au în alcătuire o nuanță dominantă de galben.
Potrivit profesorului Paul Wolf, acesta este un efect secundar al unui medicament pentru epilepsie, care schimbă modul în care percepem culoarea.
Probabil că artistul chiar vedea lumea așa cum noi o vedem în pânzele sale.
10. Mozart și masonii
Există dovezi convingătoare că Wolfgang Amadeus Mozart a fost mason.
Chiar și în tabloul lui Pietro Antonio Lorenzoni, care îl înfățișează pe Mozart copil, poate fi observat un simbol masonic: o mână ascunsă, care indică un anumit rang în ierarhia societății secrete.
Bonus: Mona Lisa fără dinți
Dentistul și expertul în artă Joseph Borkowski a studiat cu atenție tabloul lui Leonardo da Vinci și susține că a elucidat secretul din spatele zâmbetului Monei Lisa.
Borkowski crede că ea își pierduse dinții din față și că acest lucru i-a influențat expresia facială.
Comentarii
Trimiteți un comentariu