Zumzetul din Taos. Enigma celui mai ciudat sunet din lume

„Zumzetul din Taos” se referă la bâzâitul constant și misterios pe care locuitorii acestui orășel din New Mexico spun că îl pot auzi. Zumzetul nu este auzit de toată lumea, însă cei care îl percep se aleg cu efecte secundare fizice și psihice grave.
Uneori, întâlnim lucruri ciudate, pe care nu le putem explica, iar zumzetul din Taos este un astfel de exemplu, care a atras atenția lumii întregi. Fenomenul are loc în sud-vestul Statelor Unite, într-o localitate micuță și liniștită, numită Taos.
Zumzetul din Taos
Situat în Munții Sangre de Cristo, Taos (New Mexico, SUA) are o populație de aproximativ 5.700 de oameni
În acest oraș, mai mulți oameni au relatat că au auzit un zumzet acustic misterios, de joasă frecvență. Am spus „mulți oameni” și nu „toți oamenii”, ceea ce înseamnă că zumzetul nu este auzit de toată lumea.
Nimeni nu a putut depista sursa sau originea zumzetului, dar cei care îl pot auzi au relatat că au suferit efecte secundare precum: pierderea libidoului, presiune crescută în urechi, sângerări nazale, dezorientare, tulburări ale somnului (până la insomnie), amețeli și dureri de cap. Pe lângă efectele secundare fizice, unii au raportat dezechilibre de natură psihică.
Acest sunet misterios a devenit cunoscut drept „zumzetul din Taos”. Interesant este faptul că Taos nu este singurul loc în care oamenii au raportat existența unor sunete de frecvență joasă.
Oameni din lumea întreagă au relatat că au auzit sunete inexplicabile, care includeau țipete înalte și bubuituri vagi. Câteva dintre sursele acestor sunete au fost identificate, unele s-au dovedit a fi niște farse, iar altele sunt neexplicate până în ziua de azi.
Zumzetul din Taos face parte dintre cele neexplicate și nimeni nu a putut dovedi că este vorba de o farsă. S-au oferit mai multe explicații pentru aceste fenomene acustice, printre care extratereștrii, meteoriții, experimentele științifice și proiectele guvernamentale secrete și chiar și insectele, însă nicio explicație nu este satisfăcătoare.
În ceea ce privește zumzetul din Taos, unele dintre teoriile populare propuse pentru a explica fenomenul includ:
  • „Este un mod de comunicare între stâncile vii.”
  • „Este sunetul produs de spiritele rătăcite care încearcă să treacă în lumea de dincolo.”
  • „Este ecoul intrasolar făcut de petele solare.”
  • „Este sunetul generat de alinierea planetelor.”
  • „Este sunetul produs de tentativele de comunicare ale extratereștrilor.”

Savanții nu au reușit încă să explice zumzetul din Taos

În 1993, locuitorii din Taos care au avut de suferit de pe urma zumzetului (și chiar și cei care nu fuseseră afectați de el) au decis să înainteze o petiție Congresului SUA, în care au cerut autorităților investigarea oficială a fenomenului. S-au adus acuze care spuneau că sunetul era produs de o activitate militară secretă sau publică.
Cererea a fost admisă și mai multe echipe de cercetători au fost trimise în Taos ca să investigheze acest caz. Personalul de la Laboratorul Național Los Alamos (locul unde a fost asamblată prima bombă atomică) și de la Laboratorul Phillips al aviației militare au luat parte la investigație.
Zumzetul din Taos
Undele radio de frecvență ultrajoasă sunt generate pe cale naturală de trăsnet și perturbări cosmice ale câmpului electromagnetic al Pământului
Raportul final a fost întocmit de Joe Mullins, de la Universitatea New Mexico, și Horace Poteet, de la Laboratoarele Naționale Sandia. Raportul nu a ajuns la nicio concluzie.
Documentul spunea că zumzetul începea aproape întotdeauna brusc, era abia audibil și avea fluctuații de puls, după cum relatau cei care îl auzeau. S-au făcut mai multe teste, în condiții deschise și în condiții controlate, pentru a identifica sursa zumzetului.
Investigatorii nu au putut găsi semnale acustice sau activități seismice care ar fi putut cauza zumzetul. Raportul stipula că fenomenul nu se făcea simțit numai în Taos și că era un fenomen care apărea în lumea întreagă, mai ales în America de Nord și Europa.
Potrivit raportului, unii dintre cei care auzeau zumzetul îl puteau auzi în locuri diferite, în timp ce alții nu reușeau să îl perceapă deloc. Raportul menționa printre posibilele surse ale zumzetului următoarele:
  • Magnetismul Pământului emițând semnale de joasă frecvență.
  • Miezul topit al Pământului emițând un semnal radio de frecvență ultrajoasă.
  • Este posibil ca tehnologia militară de comunicare ELF (Extremely Low Frequency – Frecvență Ultrajoasă) să aibă o legătură cu zumzetul. Zumzetul poate fi cauzat de infrasunete care au fost testate drept arme și despre care se știe că ar cauza efecte secundare similare cu cele descrise de oamenii care aud zumzetul.
Astăzi, unii experți consideră că zumzetul din Taos este un fel de halucinație auditivă sau un fel de tulburare de auz neidentificată, care încă trebuie studiată (zumzetul nu este totuna cu „tinnitus”, adică senzația de a auzi mereu un sunet asemănător cu cel produs de un clopoțel sau o sonerie).
Nu putem ști dacă zumzetul din Taos este real sau nu; probabil că este real și încă trebuie să-i descifrăm misterul. Multe lucruri explicate astăzi erau cândva mistere, dar știința a reușit să le elucideze pe rând. Poate că, în acest caz, este nevoie doar să mai așteptăm puțin…

Comentarii