Un caz bizar, vechi de secole: Unde este capul lui Shakespeare?

Un mormânt care se poate să fi fost deranjat; reparații la podeaua din jurul mormântului; un craniu misterios găsit într-o pivniță… Iată o enigmă care se întinde pe sute de ani.
Unii ar putea spune că intriga amintește de o piesă a genialului dramaturg William Shakespeare. De fapt, este vorba despre un mister vechi legat de capul lui Shakespeare și care ar putea fi elucidat cu ajutorul științei moderne.
capul lui Shakespeare
Mormântul lui Shakespeare din Biserica Sfânta Treime
Shakespeare a fost îngropat în Biserica Sfânta Treime din Stratford-upon-Avon, în 1616, cu o piatră pe care scrie:
„Binecuvântat fie cel care cruță aceste pietre / Și blestemat fie cel care-mi strămută oasele.”
Aceste versuri ar putea să împiedice oamenii să se atingă de mormânt datorită fricii de „chinuri și necazuri” (Macbeth), însă mulți experți cred că capul lui Shakespeare a fost înlăturat din locul de odihnă din biserică. Opinia experților se potrivește cu povestea care spune că craniul a fost furat la sfârșitul secolului XVIII.

Tehnologia modernă și capul lui Shakespeare

capul lui Shakespeare
Cercetătorii folosesc un radar care penetrează solul pentru a cerceta mormântul lui Shakespeare
Cu ajutorul tehnologiei moderne, locul de odihnă poate fi vizualizat fără ca oasele să fie deranjate. Radarul care penetrează solul (RPS) „folosește un semnal radio de frecvență înaltă care este transmis în pământ și semnalele reflectate sunt recepționate”. Astfel, putem vedea în pământ fără să deranjăm mormântul.
Cercetarea, condusă de Kevin Colls, arheolog de la Universitatea Stattfordshire, a arătat că urmele unor reparații majore la capătul de sus al mormântului „ar fi putut fi făcute pentru a corecta podeaua care se scufunda, proces care a fost deranjat de o interferență – posibil de către jefuitorii de morminte.”
Mormântul lui Shakespeare și al soției sale se află la cam un metru sub pământ, ceea ce înseamnă că pentru hoți ar fi fost ușor să aibă acces la mormânt. Nu există dovezi că ar exista un sicriu de metal. Experții cred că lipsa metalului arată că corpul a fost pus în giulgiu și îngropat fără sicriu.

De ce să fi fost luat craniul?

Există multe teorii legate de motiv. La acea vreme, craniile și alte părți ale corpului erau luate de membrii familiei și mutate în alte morminte.
O altă teorie, mai interesantă, spune că craniul a fost luat de jefuitorii de morminte. Capul lui Shakespeare ar fi putut fi luat drept trofeu, dar s-ar putea să fi fost luat și vândut în scopuri medicale.
O altă idee spune că craniul ar fi putut fi studiat pentru a afla personalitatea și inteligența celui ce l-a purtat – o pseudoștiință numită „frenologie”.

Craniul misterios

capul lui Shakespeare
Presupusa mască mortuară a lui William Shakespeare
La o parohie din apropiere, din Boely, în Worcestershire, o teorie veche spune că craniul găsit într-o pivniță îi aparține lui Shakespeare. În timpul investigației, s-a tras concluzia că craniul îi aparținea unei femei necunoscute care avea peste 70 de ani când a murit.
Să fi fost îndepărtat craniul? Probele nu arată cu siguranță existența unui craniu în urma scanării, însă nu arată nici că ar lipsi. Care sunt pașii următori?
Mulți spun că e un mister care ar trebui să rămână un mister. John Hogg, care conduce Stratford Town Walk, s-a bucurat de investigație, însă a spus, citat de BBC:
„Nu știm sigur că lipsește craniul… Eu cred că Shakespeare ar trebui lăsat în pace. Stă acolo de 400 de ani. Este timpul să lăsăm misterul să rămână un mister.”

Comentarii