Psihoză în masă sau intoxicație? Ciuma Dansului, cea mai bizară epidemie din istorie

În 1518, orașul Strasbourg a fost scena unui eveniment unic în istorie. Peste 400 de oameni au dansat pe străzile orașului timp de o lună, fără ca cineva să-i poată opri. Autoritățile vremii nu au reușit să explice acest fenomen numit Ciuma Dansului, care a rămas un mister până astăzi.
Cercetătorii moderni studiază documentele vremii în speranța că-și vor da seama ce a cauzat misterioasa Ciumă a Dansului. A fost vorba oare de o psihoză în masă sau de o intoxicație generală?

Frau Troffea dă startul nebuniei

ciuma dansului - frau troffea
Frau Troffea a dat startul „petecerii”
În iulie 1518, sub ochii uimiți ai vecinilor săi, pe Frau Troffea a apucat-o brusc dansul. A ieșit din casă și a pornit în pași de dans pe străzile din Strasbourg. Femeia nu dansa pe muzică, iar pe față nu i se întrezărea nicio expresie de încântare.
Părea incapabilă să-și controleze frenezia și să se oprească. Timp de o săptămână, Frau Troffea și-a continuat dansul solitar. Dacă fapta femeii ar fi rămas un incident izolat, înțelepții orașului l-ar fi pus pe seama nebuniei sau a demonilor.



Dar, după o săptămână, fără nicio explicație, alți 30 de oameni au fost cuprinși de psihoză. În loc să se potolească, nebunia a luat amploare, iar într-o lună cel puțin 400 de cetățeni ai Strasbourgului, în special femei, au fost cuprinși de mania dansului.

Morți de epuizare sau infarct

În curând, au apărut și primele victime: unii dansatori au început să moară de infarct, accidente vasculare sau pur și simplu de epuizare. Această poveste halucinantă pare a fi rodul imaginației, însă Ciuma Dansului din 1518 a fost consemnată în numeroase documente ale vremii.
Notițele medicilor, documentele Bisericii și cronicile locale și regionale, dar și anunțurile emise de consiliul local din Strasbourg confirmă ca Ciuma Dansului a fost un eveniment real.
Pe măsură ce psihoza dansului se agrava, nobilii îngrijorați au cerut ajutorul medicilor, care au exclus factori astrologici sau supranaturali, anunțând că aceasta era o „boală naturală”, cauzată de „sângele fierbinte”.
Cu toate acestea, în loc să ia măsuri pentru a-i opri pe oameni, autoritățile i-au încurajat. Au amenajat săli de dans și au construit chiar și o scenă de lemn. Crezând că oamenii se vor opri doar dacă dansează până la epuizare, autoritățile au tocmit muzicanți care să-i țină pe dansatori în priză.

Ciuma Dansului: Cauze necunoscute

În căutarea unei explicații pentru acest bizar incident, cercetătorii contemporani studiază documentele rămase din acea vreme. Una dintre teorii este că dansatorii au fost victimele unei isterii în masă.
Acest fenomen apare de obicei în comunități care trec prin perioade de stres intens și prelungit, iar Ciuma Dansului a apărut în vremea când Strasbourgul era măcinat de foamete și malnutriție.
ciuma dansului - frenezie in sat
Toată comunitatea a fost cuprinsă de frenezie
Psihoză în masă sau nu, cert este că acest eveniment este și mai straniu din cauza numărului mare de victime. Spre comparație, un alt caz de isterie în masă, Epidemia de râs din Tanganyika, a afectat doar 95 de persoane.
O altă posibilă explicație pentru acest fenomen are legătură cu agricultura. Cercetătorii au avansat teoria că cetățenii din Strasbourg sufereau de o intoxicație cronică, denumită ergotism.
Ergotismul este cauzat de alcaloizii din Cornul secarei și afectează mase mari de oameni. Se manifestă prin spasme puternice, diaree, parestezie, dar și manie și psihoză. Este posibil ca oamenii din Strasbourg să fi suferit de această maladie, însă nimic nu este cert, iar aceste teorii rămân pure speculații.

Comentarii