Piramida de la Bomarzo, comoara pierdută a etruscilor

Bomarzo este un orășel obscur din provincia italiană Viterbo. Zona Bomarzo făcea cândva parte din regiunea Etruria, pe care etruscii au dominat-o între 700 î.e.n. și 400 î.e.n. În această perioadă, etruscii au construit o structură ciudată, din rocă vulcanică, într-o vale din zona împădurită de lângă orășel. Astăzi, oamenii îi spun „piramida de la Bomarzo”.
Trepte abrupte, câteva platforme, firide dreptunghiulare și canale construite în unghiuri ciudate decorează latura din față. Experții cred că structura a fost construită în jurul anului 700 î.e.n., drept altar pentru sacrificii, și că făcea parte dintr-un templu mai complex.
Dacă este așa, este vorba de cel mai mare altar de piatră descoperit în Europa.

Cum a fost descoperită piramida de la Bomarzo

Piramida etruscă de la Bomarzo
Piramida de la Bomarzo este o descoperire relativ nouă. Doi arheologi italieni, Giovanni Lamoratta și Giuseppe Maiorano, au dat peste ea în primăvara lui 1991. Însă știrea descoperirii piramidei a primit puțină atenție și a rămas necunoscută lumii științifice.
Apoi, în 2008, Salvatore Fosci, un locuitor din Bomarzo pasionat de istoria locală, s-a decis să curețe zona și să scoată la lumină piramida. Bunicul lui Fosci, custodele pădurilor din zonă, obișnuia să numească monumentul „Sasso del Predicatore” (Piatra predicatorului) sau, mai simplu, „Piatra cu trepte”.
Poveștile spuse de bunicul și tatăl lui Fosci despre monument l-au inspirat pe Salvatore să găsească piramida de la Bomarzo și să îndepărteze rădăcinile și vegetația care o acopereau. Astfel, acest monument istoric a devenit accesibil tuturor.

Cum arată piramida etruscă?

Piramida de la Bomarzo 03
La prima impresie, monumentul amintește de artifactele mayașe din junglele din Belize și Mexic. Deși numele său sugerează că ar avea forma unei piramide, cum sunt și cele din Egipt, din punct de vedere tehnic, nu este vorba de o piramidă.
Monumentul este triunghiular doar pe o singură latură, în timp ce restul altarului are unghiuri cvasi-drepte. Constructorii etrusci au cioplit acest megalit misterios dintr-o stâncă enormă de tuf vulcanic.
Piramida de la Bomarzo are lungimea de 16 metri, lățimea maximă de 7,3 metri și înălțimea de 9 metri. Pe partea din față au fost cioplite trei șiruri de trepte. Cel mai de jos este compus din 20 de trepte, care duc spre două altare mai mici.
Celelalte două șiruri încep mai sus și au 9, și respectiv 10 trepte. Ele duc la altarul principal, aflat în vârful structurii. De-a lungul muchiei, se poate vedea un canal, care se bifurcă înspre baza stâncii.

Care este scopul piramidei de la Bomarzo?

Piramida de la Bomarzo 05
Este posibil ca monumentul să fi avut funcții diferite de-a lungul timpului, iar scopul primordial al construcției este încă necunoscut. Totuși, unii experți cred că megalitul juca rolul de altar pentru ritualuri religioase păgâne.
Istoricul Mark Cartwright susține că toate aspectele vieții etruscilor se învârteau în jurul unui panteon numeros de zei. Printre ei, exista un zeu al lumii subpământene, un zeu al Soarelui și un zeu al vegetației.
Zeul suprem era Tin, iar zeul care a ieșit din pământ și le-a adus scrierea religioasă de căpătâi, „Etrusca disciplina” (acum pierdută), se numea Tages.
Cu o asemenea multitudine de zei, închinarea și ceremoniile religioase erau la ordinea zilei. Viața etruscilor era plină de ritualuri și, crede Cartwright, piramida de la Bomarzo avea un rol în aceste ceremonii.
Istoricul crede că etruscii ar fi ținut aici ritualuri de sacrificiu, iar șanțul de pe muchia piramidei ar fi un canal pentru scurgerea sângelul celor sacrificați. Totuși, teoria lui Cartwright cu privire la piramidă nu a fost confirmată până acum.
Orientarea structurii oferă, totuși, un indiciu cu privire la posibilul ei rol. Monumentul este îndreptat spre nord-vest, direcția în care, conform etruscilor, trăiau zeii lumii subpământene.
De asemenea, zeul etrusc Satre locuia în „regiunea întunecată de la nord-vest”. Satre răspândea panica în rândul populației, aruncând fulgere în adâncul pământului. Este posibil ca piramida să fi fost construită pentru a obține bunăvoința acestui zeu.

Finestraccia (Fereastra urâtă)

Finestraccia
Finestraccia
Un loc deosebit în drumul spre piramida de la Bomarzo este „Finestraccia” (Fereastra urâtă). Este vorba de un monument de piatră, despre care experții cred că a fost un loc de îngropăciune etrusc, transformat mai târziu în locuință.
Vârsta exactă a mormântului este necunoscută, însă probabil că datează din secolul al VII-lea î.e.n., la fel ca piramida. Monumentul, construit pe două etaje, a fost denumit „Finestraccia” din cauza ferestrei cioplite în el.

Cum vizitezi piramida de la Bomarzo

Piramida etruscă de la Bomarzo 04
Structura, văzută de sus
Structura nu este ușor de găsit. Aceasta, în parte, deoarece semnele care indică locul piramidei sunt îndepărtate în mod regulat de ghizii turistici locali, care vor să îndrepte turiștii către alte zone, în interes financiar.
Totuși, există un număr de filmări pe YouTube și site-uri web care oferă indicații. Dacă se întâmplă să fii în zonă, piramida de la Bomarzo merită vizitată.


surse:incredibilia.ro

Comentarii