Pe urmele unui mister antic – Piramida albă din Xian, „mai mare decât cea din Egipt”

Zeci de movile în formă de piramidă, prea puțin cunoscute în afara Chinei, se află împrăștiate de-a lungul unei câmpii izolate din provincia Shaanxi, lângă capitala antică Xian.
Pe lângă existența reală a acestor morminte, există o legendă privitoare la o piramidă albă, înaltă de 300 de metri și cu o „bijuterie” în vârf, care ar eclipsa până și Marea Piramidă din Egipt.
Unii cercetători cred că „piramida albă din Xian” este, de fapt, piramida Maoling, mormântul împăratului Wu din dinastia Han. Alți cercetători sunt de părere că legendara piramidă albă încă așteaptă să fie găsită.

Piramida albă: mit sau realitate?

Piramida albă
Piramidele (numite și „movile funerare trapezoidale”) de lângă Xian, China. Guvernul chinez face eforturi pentru acunderea piramidelor, acoperindu-le cu pământ și plantând arbori pe ele (pentru a îngreuna identificarea lor din satelit). Lângă multe piramide, fotografiatul este interzis
Relatările despre o piramidă albă enormă din China au început acum mai bine de un secol. Agentul de turism și negustorul Fred Meyer Schroder menționează în jurnalul său că a văzut o serie de piramide de la distanță, în timp ce se afla în compania ghidului său, un călugăr budist.
Evenimentul a avut loc în provincia Shaanxi, în 1912. Schroder a relatat faptul că văzuse o piramidă uriașă, înconjurată de alte piramide mai mici.
„A fost un lucru și mai neobișnuit decât dacă am fi găsit piramida în sălbăticie. Acele piramide erau, într-o oarecare măsură, expuse privirilor – însă ele sunt complet necunoscute în lumea occidentală”, scria el.
Schroder estima că piramida principală avea o înălțime de cel puțin 300 de metri și o lungime de 500 de metri. Aceasta înseamnă că structura avea un volum de zece ori mai mare decât cel al marii piramide din Egipt, care are o înălțime de 140 de metri.
Ghidul mongol al lui Schroder, Bogdo, l-a informat că piramidele au o vechime de cel puțin 3.000 de ani și că informațiile despre ele sunt consemnate în documente monastice antice. De asemenea, ghidul i-a spus că piramidele sunt subiectul unor legende locale foarte interesante.

A doua oară când a fost văzută – James Gaussman, 1945

A doua ocazie cu care piramida de la Xi’an a fost văzută este și cea mai celebră. Cel care a văzut-o a fost James Gaussman, pilot al forțelor aeriene americane.
Acesta zbura din China către Assam, în India, în primăvara anului 1945. Pilotul relatează că atunci a văzut o piramidă albă uriașă, cu o „bijuterie” în vârf, în sud-vestul orașului Xian. Mai târziu, Gaussman a scris următoarele:
„Am ocolit în zbor un munte și apoi am ajuns într-o vale. Direct sub noi se afla o piramidă albă gigantică. Arăta de parcă ar fi fost desprinsă dintr-un basm. Piramida era de un alb strălucitor.
Era acoperită cu metal sau cu piatră. Era albă pe toate laturile ei. Cel mai interesant lucru era piatra din vârful ei, care era făcută dintr-un material prețios, asemănător cu cel al nestematelor. Am fost foarte mișcat de mărimea colosală a structurii.”

A treia oară când a fost văzută – colonelul Maurice Sheahan, 1947

Piramida albă
Munții Qin Ling, China
La numai doi ani după ce Gaussman a văzut piramida albă cu o bijuterie în vârf, colonelul Maurice Sheahan, directorul din Orientul Îndepărtat al Trans World Airlines, zbura peste o vale din munții Qin Ling. Valea se afla la aproximativ 64 de kilometri sud-vest de Xian, în provincia Shaanxi. Aici, colonelul a văzut o piramidă uriașă.
Relatarea lui Sheahan a apărut în ediția din 28 martie a New York Times, cu titlul „Un american relatează că a văzut o piramidă chinezească uriașă în munții izolați din sud-vestul orașului Xian” (articolul original este accesibil, contra cost, aici).
În articol, se relatează că Sheahan ar fi spus că piramida avea o înălțime de aproximativ 300 de metri și o lungime de 450 de metri și că părea „mult mai mare decât piramidele din Egipt”.
La două zile după relatare, New York Times a publicat o fotografie a presupusei piramide. Mai târziu, fotografia i-a fost atribuită lui Gaussman. Între timp, arheologii chinezi negau existența unei astfel de piramide.
Piramida albă
Fotografia publicată în New York Times pe 30 mai 1947, despre care se spune că a fost făcută de James Gaussman
Fotografia era oarecum dezamăgitoare. Piramida nu era de un alb pur și nu avea nicio bijuterie în vârf. În plus, nu părea să aibă o înălțime de 300 de metri.
Așa că unii s-au întrebat dacă fotografia nu aparținea mai degrabă ziarului, în loc să fi fost făcută de Gaussman.
Fotografia a fost mai târziu identificată ca înfățișând celebra movilă funerară Maoling (vezi harta dinamică de mai jos), mormântul împăratului Wu din dinastia Han (156 – 87 î.e.n.), situat în Xingping, provincia Shaanxi, la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de capitala provinciei, Xian.

Mausoleul Maoling

Maoling este cea mai mare dintre piramidele ridicate în timpul dinastiei Han. Piramida a fost construită pentru a sluji drept mausoleu imperial, cu mai bine de 2.000 de ani în urmă.
Însă această piramidă este semnificativ mai mică decât presupusa „piramidă albă din Xian”. Tumulul este construit din pământ și lut și are o bază rectangulară de aproximativ 220/220 metri și o înălțime de 50 de metri.
Piramida albă
Împăratul Wu din dinastia Han, căruia i-a fost dedicat un mausoleu în formă de piramidă
Construirea mormântului a început în al doilea an al domniei lui Wu (139 î.e.n.) și a luat sfârșit la moartea împăratului, 53 de ani mai târziu. Mormântul era plin de tot felul de obiecte de preț, dintre care multe se află acum expuse la un muzeu din apropiere.
În jurul mausoleului Maoling se află o serie de morminte mai mici, care aparțin concubinei favorite a împăratului Wu, Doamna Li, strategului militar Hao Qubing și altor membri ai curții regale.

Există cu adevărat piramida albă?

Oamenii de știință au cercetat legenda și presupusele ocazii în care marea piramidă albă din Xian a fost văzută. Ei nu cred că este vorba de Maoling, spunând că piramida albă se presupune a fi fost văzută lângă munții Qin Ling.
Maoling se află pe o câmpie izolată și plată. Mai mult, Maoling se află la nord-vest de Xian, în timp ce Gaussman și Sheahan susțineau că piramida albă se afla la sud-vest.
Piramida albă
Maoling, mormântul împăratului Wu din dinastia Han
Nici descrierile nu se potrivesc. Sheahan descria piramida albă ca având „o formă piramidală perfectă”, ceea ce contrastează cu vârful plat al piramidei Maoling.
Este cumva posibil ca New York Times să fi folosit o fotografie care înfățișa Maoling ca un fel de imagine generică pentru piramidele din China? Dacă da, este posibil ca piramida albă să existe și să aștepte să fie descoperită?
Sau poate că Schroder, Gaussman și Sheahan se înșelau în descrierile și estimările lor, iar ceea ce ei văzuseră era chiar Maoling? Unii cred că piramida albă s-ar putea afla pe terenul accidentat din munții Qin Ling.
Ar putea fi greu de reperat din cauza munților semeți și a defileurilor adânci. Mulți cercetători și exploratori au plecat în căutarea piramidei albe din Xian.
Însă, până acum, nimeni nu a reușit să o găsească.

Comentarii