Norimitsu Odachi: Cine a mânuit această sabie japoneză enormă din secolul XV?

Norimitsu Odachi este o sabie enormă din Japonia. Este atât de mare, încât se spune că a fost mânuită de un uriaș. În afară de faptul că se cunoaște că a fost fabricată în secolul XV, că măsoară 3.77 metri în lungime și că are o greutate de 14.5 kilograme, această sabie impresionantă este învăluită în mister.
Japonezii sunt renumiți pentru tehnica lor de fabricare a săbiilor. Făurarii japonezi au produs multe arme, dar probabil că cea mai cunoscută este katana, datorită asocierii sale cu celebrii samurai.
Norimitsu Odachi
Norimitsu Odachi. Foto: Pinterest
Însă există și alte tipuri de săbii, mai puțin cunoscute, care au fost produse de-a lungul secolelor în Japonia. Unul dintre aceste tipuri este odachi (care se traduce prin „sabie de luptă”), o armă cu lama foarte lungă, potrivit Ancient Origins.
Lama sabiei odachi este curbată și are de obicei o lungime cuprinsă între 90 cm. și 100 cm. Au existat și săbii odachi cu lame care aveau lungimea de doi metri.

Pedestrașii foloseau arme similare

Odachi era una dintre armele folosite pe câmpul de luptă în timpul perioadei Nanboku-cho, care a ocupat cea mai mare parte a secolului XIV. În această perioadă, săbiile odachi fabricate aveau lungimea de peste un metru.
Însă această armă a căzut în dizgrație după un timp, motivul fiind că nu era foarte practică în bătălie. Totuși, sabia odachi a continuat să fie folosită până în 1516, după Osaka Natsu no Jin (adică „asediul orașului Osaka”), în timpul căruia Shogunatul Tokugawa a distrus clanul Toyotomi.
Norimitsu Odachi
Sabia Norimitsu Odachi. Foto: japantrip.tripod.com
Existau mai multe modalități în care odachi era folosită pe câmpul de luptă. Pedestrimea o folosea cel mai des. Astfel de mențiuni pot fi întâlnite în opere literare cum ar fi Heike Monogatari (tradusă ca „povestea lui Heike”) și în Taiheki (tradusă drept „Cronica Marii Păci”).
Un pedestraș care mânuia o odachi ținea sabia pe spate, nu la coapsă, din cauza mărimii ei excepționale. Astfel, era imposibil pentru războinic să scoată repede sabia.
O altă variantă era ca sabia odachi să fie dusă în mână. În timpul perioadei Muromachi, care a durat din secolul XIV până în secolul XVI, era ceva comun ca războinicul înarmat cu o odachi să aibă un valet care să-l ajute să scoată sabia.
De asemenea, este posibil ca odachi să fi fost mânuită și de războinicii care luptau călare. S-a sugerat că, deoarece odachi era o armă greoaie, nu era folosită în luptă. În schimb, era folosită ca un fel de stindard pentru armată.
Norimitsu Odachi
Samurai, circa 1880. Foto: Getty
Mai mult, s-a subliniat faptul că odachi ar fi putut avea și un rol ritualic. În timpul perioadei Edo, sabia odachi era foarte populară în timpul ceremoniilor.
În plus, săbiile odachi erau uneori puse în altarele Shinto drept ofrandă adusă zeilor. De asemenea, sabia odachi ar fi putut fi folosită pentru a expune abilitățile fabricantului de săbii, deoarece era o sabie care era greu de fabricat.

Era Norimitsu Odachi o sabie de luptă sau o sabie ornamentală?

În ceea ce privește Norimitsu Odachi, unii cred că era folosită în scopuri practice, iar cel care a folosit-o trebuie să fi fost un uriaș. O explicație mai simplă este că avea utilizări noncombative.
Numai un fabricant de săbii foarte priceput ar fi putut să fabrice această sabie. Astfel, este posibil ca sabia să fi fost fabricată în scopul de a demonstra abilitatea fabricantului de săbii. În plus, persoana care a comisionat Norimitsu Odachi era, cel mai probabil, foarte bogată, fiindcă un astfel de obiect ar fi costat enorm.

copy www.incredibilia.ro

Comentarii