Fenomene stranii pe mare: 4 nave care au dispărut inexplicabil

Și mările pot fi un univers bântuit de fantome. Există numeroase povești și legende despre apariții surprinzătoare ale navelor dispărute în urmă cu zeci sau sute de ani sau despre veliere misterioase care străbat oceanele fără vreun echipaj la bord.
Deși oamenii de știință au încercat să găsească explicații pentru aceste fenomene stranii petrecute pe mare, de cele mai multe ori logica a eșuat. Iată câteva astfel de exemple.

1. Echipajul dispărut de pe Mary Celeste

Mary CelesteUnul dintre fenomenele stranii petrecute în lumea navigatorilor a avut loc în 1872. În luna decembrie a acelui an, un velier care plutea în derivă a fost descoperit în apropierea coastei Insulelor Azore. Pe navă nu exista nici urmă de om, iar barca de salvare lipsea.
Echipa de salvare care a ajuns prima pe vapor a descoperit că rezervele de mâncare și de alcool erau intacte, iar camera căpitanului era în perfectă ordine. Ultima intrare în jurnal era din urmă cu zece zile. Totul arăta ca și cum echipajul pur și simplu se „evaporase”.
Velierul Mary Celeste părăsise New York-ul pe 7 noiembrie 1872, cu destinația Genoa. Investigațiile ulterioare au condus la mai multe ipoteze – inclusiv un atac din partea piraților, un atac din partea unui calamar gigant, o revoltă a echipajului sau chiar o înscenare pusă la cale pentru ca proprietarii navei să încaseze asigurarea.
Totuși, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită, iar cazul Mary Celeste rămâne un mister neelucidat.

2. O barcă enigmatică la capătul lumi

Insula Bouvet este una dintre cele mai izolate din lume – o bucată de pământ neprimitoare, situată în Oceanul Antarctic, între Africa și Antarctica.
Insula are 30 de kilometri pătrați și este deținută de Norvegia. În anii ’50, oamenii de știință sud-africani au început explorarea insulei Bouvet, în scopul de a înființa acolo o stație maritimă.
Barca Insula Bouvet
În 1964, cercetătorii au descoperit ceva ce i-a intrigat. O barcă de mici dimensiuni, fără vâsle și fără marcaje, a fost găsită plutind în derivă într-o lagună din zonă. În mod cert, barca fusese folosită la un moment dat, dar nu prezenta niciun indiciu cu privire la cine, unde și în ce scop o utilizase.
Prezența ei în zonă era cu atât mai bizară cu cât nicio rută comercială nu trece prin apropierea acestei insule izolate. Căutările realizate la fața locului nu au dezvăluit nicio dovadă cu privire la originile bărcii și la soarta echipajului ei.
Misterul din jurul acestei descoperiri ne-a determinat să o includem pe această listă de fenomene stranii.

3. Un maxilar îngropat și misterioasa epavă Sarah Joe

În 1979, cinci bărbați au pornit de pe insula Maui într-o expediție de pescuit într-o barcă cu motor denumită Sarah Joe. La scurt timp după ce au pornit pe mare, o furtună puternică a măturat regiunea, iar contactul cu barca s-a întrerupt.
După ce furtuna s-a liniștit, o expediție a pornit pe urmele navei, dar căutările au rămas fără succes.
Sarah Joe
Zece ani mai târziu, John Naughton, un biolog marin care a participat la căutarea inițială, făcea cercetări pe un atol din Insulele Marshall. Aici, omul de știință a făcut o descoperire uimitoare: epava bărcii Sarah Joe și, în imediata apropiere, un mormânt ce conținea un maxilar uman.
Radiografiile dentare au dovedit că maxilarul îi aparținea unuia dintre membrii echipajului care se aventurase pe mare în acea fatidică zi. Dar soarta restului echipajului, precum și fenomenele stranii s-au petrecut rămân un mister.
Cum ajunsese barca atât de departe (la peste 3.000 de kilometri distanță de Maui)? Ce se întâmplase cu restul echipajului și, mai mult, dacă echipajul dispăruse, cine a săpat mormântul în care fusese găsit maxilarul?

4. SS Baychimo: Nava-fantomă a Oceanului Arctic

SS Baychimo
În 1931, cargobotul SS Baychimo a rămas blocat în gheață în apropierea coastei nordice a Alaskăi. Echipajul de pe Baychimo a părăsit nava pentru a aduce ajutoare.
Când s-au întors, două zile mai târziu, nava blocată dispăruse. A reapărut în același an, când a fost din nou văzută blocată în gheață, și s-a încercat din nou recuperarea ei.
Operațiunea de recuperare a fost, însă, întreruptă de un viscol puternic și a trebuit abandonată. După ce vremea s-a liniștit, SS Baychimo a dispărut din nou.
Oamenii de știință nu au reușit să determine nici până astăzi ce a cauzat aceste fenomene stranii, care par pur și simplu de necrezut. În deceniile ce au urmat, au fost raportate numeroase apariții ale SS Baychimo.
Ultima astfel de apariție datează din 1969 – la 38 de ani de la dispariție – între Alaska și Rusia, în Marea Ciukotsk.

Comentarii