Asasinul silențios: Enigma lacului care a ucis 1.700 de oameni în câteva minute

Pe 21 august 1986, lacul vulcanic Nyos, din Camerun, a fost agentul unuia dintre cele mai ciudate și misterioase dezastre naturale din istorie. Dintr-o dată și fără vreun semn premergător, lacul a eliberat în aer sute de mii de tone de bioxid de carbon.
Norul de gaz toxic s-a răspândit în zonă cu aproape 100 de kilometri pe oră. În câteva minute, peste 1.700 de persoane și 3.500 de animale domestice au murit sufocate.

Pe lacul Nyos, moartea vine în liniște

Lacul Nyos 01
Efectul eliberării gazului toxic a fost devastator și extrem de rapid, eliminând oxigenul din aer pe o rază de 25 de kilometri. Mulți oameni din satele Cha, Nyos și Subum s-au sufocat în somn. Unele victime au fost descoperite cu sânge în jurul nasului și gurii.
Când s-au trezit, puținii supraviețuitori nu au găsit în jur nicio distrugere, niciun semn de violență, ci doar sute de cadavre. Inclusiv muștele muriseră.
Reporterii care au mediatizat cazul au povestit că zona arăta ca și când ar fi fost lovită de o bombă cu neutroni. Joseph Nkwain, un localnic care s-a trezit la trei ore după ce norul a lovit, și-a povestit experiența:
„Nu puteam vorbi. Mi-am pierdut conștiența. Nu-mi puteam deschide gura, iar apoi am simțit un miros teribil… Am auzit-o pe fiica mea sforăind într-un mod ciudat, anormal.
Pe când mă îndreptam spre patul ei, am leșinat și am căzut. Voiam să vorbesc, care nu puteam. Fiica mea era deja moartă”, le-a relatat bărbatul cercetătorilor de la Universitatea Plymouth.
Incidentul de la lacul Nyos a fost unul dintre cele mai bizare dezastre naturale din istorie. Oamenii de știință încă nu știu exact ce l-a cauzat.
„A fost una dintre cele mai surprinzătoare tragedii pe care cercetătorii le-au investigat”, a afirmat George Kling, ecolog la Universitatea din Michigan.

Ce s-a întâmplat în noaptea fatidică

Lacul Nyos 02
Imediat după dezastru, experții au stabilit că lacul Nyos a emis o cantitate masivă de dioxid de carbon în jurul orei 21:00. Deoarece este mai greu decât aerul, dioxidul de carbon s-a împrăștiat rapid în văile din regiune, acoperind totul sub un strat de 50 de metri de gaz toxic.
În mod normal, aceste cantități uriașe de dioxid de carbon sunt reținute de lac, dar în acea seară fatidică ceva le-a scos la suprafață.
După cum explică David Bressan pentru revista Scientific American, gazele vulcanice sunt ținute în adâncul lacului de apa caldă de la suprafață, care acționează ca un capac.
Nu se știe exact ce a cauzat dispariția acestui capac, permițând gazelor să iasă la suprafață. Este posibil ca fenomenul bizar să fi fost cauzat de un cutremur, o alunecare de teren sau o erupție vulcanică. Oricum, declicul a fost silențios, iar efectele – dezastruoase.

Teoria alternativă

Lacul Nyos 03
În lipsa unei explicații științifice clare, au apărut inclusiv teorii conform cărora la lacul Nyos a avut loc un experiment militar. Această teorie este alimentată și de faptul că un eveniment similar avusese loc cu doi ani înainte, la lacul Monoun.
Atunci, o eliberare de bioxid de carbon a ucis 37 de oameni. Desigur, nici acest eveniment nu a fost explicat.
Pentru a se asigura că lacul Nyos nu va mai „exploda”, în 2001 inginerii au instalat niște conducte care colectează bioxidul de carbon de pe fundul lacului și îl eliberează treptat în aer.

Comentarii