9 fenomene inexplicabile pe care ne-ar plăcea să le înțelegem

Am decodat ADN-ul, am descoperit de ce țânțarii nu se apropie niciodată de puii de găină și am înțeles, în sfârșit, cum a fost pictată armata de teracotă din China. Cu toate acestea, încă există o mulțime de lucruri rare și fenomene inexplicabile pe care știința încearcă să le elucideze, dar fără prea mulți sorți de izbândă. Deocamdată…
Savanții au avansat diverse teorii referitoare la următoarele fenomene, însă nimeni nu poate fi sigur care este motivul pentru care acestea se manifestă. Așadar, iată nouă mistere ale vieții și fenomene inexplicabile care încă îi uimesc pe experții din lumea întreagă.

1. Nu știm de ce cască oamenii (și unele animale)

fenomene inexplicabile
Iată primul exemplu de pe lista noastră cu fenomene inexplicabile. Căscatul este un lucru care ți se întâmplă în fiecare zi, însă oamenii de știință încă nu sunt siguri din ce motiv.
Recent, comunitatea științifică a abordat ideea că acțiunea de a căsca este o activitate termoregulatoare care răcește creierul, însă adevărata sa funcție biologică este încă neclară.
Mai mult, încă nu se știe de ce căscatul este contagios între animalele sociale, cum ar fi oamenii. Un studiu din 2005 a descoperit că rețelele din creier responsabile pentru empatie și abilități sociale se activează atunci când vezi pe cineva căscând.
De asemenea, cercetătorii au observat că cimpanzeii se pot „contamina” cu căscat de la oameni. În același timp, potrivit unui studiu, psihopații sunt mai puțin susceptibili la căscatul contagios.

2. Fenomene inexplicabile: O ciupercă crește doar în Texas și în Japonia

fenomene inexplicabile
Chorioactis geaster este singura specie de ciupercă din genul Chorioactis și poate fi găsită numai în Texas și Japonia. Cele două locații se află la aceeași latitudine, însă micologii nu au reușit să-și dea seama care este motivul pentru care aceste ciuperci cresc numai în aceste două locuri.
Un studiu din 2004 al ADN-ului ciupercii sugerează că populațiile au fost separate în două filiații cu aproximativ 19 milioane de ani în urmă. În Texas, ciuperca este cunoscută drept „trabucul dracului”, deoarece arată ca un trabuc înainte de a se deschide într-o formă asemănătoare cu cea a unei stele.

3. Fenomene inexplicabile: Furtuna hexagonală de la polul nord al lui Saturn

fenomene inexplicabile
La polul nord al planetei Saturn se manifestă o formă misterioasă, de două ori mai mare decât Pământul, având conturul bizar a unui hexagon. Furtuna a fost fotografiată și observată timp de ani de zile de către naveta spațială Cassini a NASA, însă rămâne învăluită în mister.
Singura altă formă hexagonală naturală descoperită de savanți se află în cristale. Prin urmare, gabar nu avem cum de furtuna de pe Saturn a ajuns să aibă această formă.
Pentru ca lucrurile să fie și mai confuze, furtuna pare să-și fi schimbat culoarea, trecând de la turcoaz la albastru în numai câțiva ani.

4. Din creaturi solitare, balenele cu cocoașă s-au transformat în animale care trăiesc în „supergrupuri”

fenomene inexplicabile
Iată unul dintre cele mai recente fenomene inexplicabile. Balenele cu cocoașă sunt de obicei solitare, însă au început să se hrănească în bancuri care au între 20 și 200 de indivizi pe coasta Africii de Sud în ultimii ani, potrivit unui studiu din 2017 al Universității din Pretoria.
Biologii marini nu sunt siguri de ce natura acestor creaturi arhaice s-a schimbat, însă a avut loc, de asemenea, o creștere a numărului populației de balene cu cocoașă, așa că acest lucru ar putea explica parțial această schimbare.

5. Nu există nicio explicație pentru acești copaci curbați din „Pădurea dansatoare” din Rusia

fenomene inexplicabile
Poreclită „Pădurea dansatoare”, această zonă din Kaliningrad este plină cu pini care sunt contorsionați sub formă de spirale, inele și alte configurații. Au fost plantați în anii ’60 și sunt singura specie de copaci cu un astfel de comportament.
Potrivit Atlas Obscura, unele teorii încearcă să explice fenomenul făcând referință la vânturi extreme, sol instabil și interferența omizilor. Unii localnici îi spun „Pădurea beată”.

6. Fenomene inexplicabile: Materia întunecată

fenomene inexplicabile
Materia este alcătuită din protoni, neutroni și electroni, însă compoziția materiei întunecaterămâne un mister. O teorie spune că materia întunecată este alcătuită din particule pe care pur și simplu nu le-am detectat sau identificat încă.
Un studiu din 2016 sugera că materia întunecată ar putea fi alcătuită din găuri negre primordiale. Materia întunecată nu reflectă și nu emite lumină, însă concentrațiile mari de astfel de substanță pot „îndoi” lumina, și astfel savanții și-au dat seama că această materie există.
Presupunând că toate cunoștințele noastre despre univers și fizică sunt corecte, există mai multă materie întunecată decât materie. De fapt, se pare că este nevoie de materie întunecată pentru ca forțele gravitaționale să fie destul de puternice să creeze planete și galaxii.

7. Știm cum torc pisicile, dar nu știm din ce motiv o fac

Iată unul dintre cele mai simpatice fenomene inexplicabile. Timp îndelungat, mecanismele de tors ale pisicii erau un mister neelucidat.
Potrivit BBC, în general se crede că mușchii din jurul laringelui pisicii se contractă, creând o vibrație care emite sunetul clasic al torsului. Însă motivul pentru care pisicile torc încă este dezbătut.
O ipoteză spune că torsul ajută la creșterea osului, deoarece frecvența vibrației duce la întărirea osului, ca reacție la presiune.

8. Primim sute de semnale neinteligibile din spațiu în fiecare secundă

Pulsurile radio rapide (PRR) sunt emisii scurte și strălucitoare de lumină radio care eliberează destulă energie pentru a alimenta 500 de milione de sori.
Astronomii cred că un astfel de fenomen are loc la fiecare secundă, însă numai aproximativ 30 au fost identificate până acum. PRR 121102, care a pornit din afara Căii Lactee, este singurul semnal care a apărut de mai multe ori din aceeași regiune a spațiului.
A fost legat de o stea de neutroni tânără, unul dintre cele mai dense obiecte din univers. Recent, studiile au arătat de asemenea că PRR 121102 aparține unuia dintre cele două tipuri de pulsuri radio rapide.

9. În Siberia se află un crater care pare desprins din altă lume

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu fenomene inexplicabile. Acest crater gigantic, poreclit „Patomski”, după un râu din apropiere, este o movilă de calcar cu lățimea de 158 de metri și înălțimea de 42 de metri.
Însă unii localnici îi spun „Cuibul vulturului de foc” și cred că zona este asociată cu moartea, dată fiind lipsa vegetației și faptul că animalele evită zona. Craterul a fost raportat oficial pentru prima dată de către geologul rus Vadim Kolpakov, în 1949, însă a fost creat cu aproximativ 500 de ani în urmă.
Ideile legate de originile sale includ exploziile nucleare și navele spațiale, însă publicația Russia Beyond susține că cea mai probabilă teorie este „o explozie de aburi care a avut loc fie în timpul inoculării magmei în rocile apoase, fie datorită fisurării și decompresiei rocilor apoase încălzite.”

Comentarii