8 mistere ale lumii și fenomene stranii pentru care ne-ar plăcea să avem explicații

Lumea este un loc ciudat, care ascunde multe necunoscute. Tocmai de aceea, „Nu știm” este răspunsul sincer la multe dintre întrebările comunității științifice. Este oarecum paradoxal, dar toate soluțiile pe care omenirea le-a găsit după secole de cercetare nasc, la rândul lor, noi întrebări.
Într-un fel, se aflăm într-o cursă perfectă, care nu se va sfârși niciodată. Din tot acest noian de întrebări, îți prezentăm opt mistere și fenomene pentru care deocamdată nu avem explicații. Unele dintre ele sunt de dată recentă.
1. Balenele cu cocoașă au format „supergrupuri” misterioase, și încă nu știm de ce. Începând cu 2016, grupuri până atunci nemaiîntâlnite, de până la 200 de balene, au apărut pe coasta Africii de Sud.
Un supergrup de balene
Aceste grupuri sunt foarte ciudate, deoarece limita superioară pentru aceste animale solitare este, de obicei, grupul de șapte indivizi. Comportamentul ar putea fi generat de schimbările legate de găsirea prăzii sau de faptul că specia a crescut numeric în mod surprinzător în ultimii ani, însă chestiunea încă se dezbate.
2. În 2015, astronomii au găsit dovezi matematice pentru existența unei a noua planete, de proporții uriașe, la marginile sistemului solar. Însă deocamdată nu o putem observa direct, cu toate că NASA a recrutat mii de oameni ca să caute indicii.
Calculele matematice arată că misteriosul corp ceresc are dimensiuni comparabile cu ale planetei Neptun
La începutul anului 2017, am obținut un candidat oficial pentru această prezență enigmatică, așa că să sperăm că nu trebuie să mai așteptăm prea mult până vom descoperi adevărul.
3. În urmă cu doi ani, arheologii au făcut o descoperire uimitoare în Marea Piramidă de la Gizeh, din Egipt: dovezi legate de existența unui vid ciudat în spatele laturii de nord a structurii și o cavitate misterioasă situată în partea de sus a laturii nord-estice.
Se crede că aceste goluri ar putea reprezenta camere secrete care le-au scăpat cercetătorilor și bandiților timp de mii de ani, iar arheologii speră să desfășoare scanări non-invazive ale interioarelor uriașelor presupuse morminte pentru a elucida misterul.
4. Oare vom putea vreodată să elucidăm enigma monstrului Tully? Savanții pur și simplu nu se pot opri din dezbaterile legate de această creatură marină arhaică.
Monstrul Tully, reprezentare artistică
Fosila de 300 milioane de ani, descoperită în anii ’50
Creatura, veche de 300 de milioane de ani, avea aripioare ca sepia, ochi precum crabul și un maxilar mai degrabă intimidant. Acest amestec de părți ale corpului a făcut ca animalul să fie comparat cu moluștele, artropodele și viermii și chiar și cu vertebrate mai complexe, cum ar fi mrenele.
Iată cum s-ar putea să fi arătat:
5. Încă nu știm ce anume cauzează pulsurile radio rapide – probabil cele mai ciudate fenomene din universul cunoscut. Sunt printre cele mai explozive semnale detectate vreodată în spațiu, dar sunt atât de misterioase, încât unii savanți le-au explicat ca venind din partea extratereștrilor.
Însă, după ce sursa unui astfel de semnal a fost în cele din urmă determinată, s-ar putea să ne apropiem de o explicație legată de cauza semnalelor.
6. Steaua pe care unii o consideră „o superstructură extraterestră” pur și simplu nu renunță! Situată la o distanță de 1.500 de ani-lumină, KIC 8462852 (sau „steaua lui Tabby”) a trecut prin niște atenuări ale strălucirii fără precedent.
Cele mai multe stele trec periodic prin astfel de fenomene, cu o intensitate de 1%, însă această stea a ajuns la o atenuare de 22%, ceea ce este uimitor.
Steaua lui Tabby în infraroșu (stânga) și în ultraviolet (dreapta)
Steaua lui Tabby este atât de ciudată, încât un astronom a făcut sugestia celebră că la mijloc ar putea fi mâna extratereștrilor. Ultimul puseu de tipare luminoase ciudate le-a oferit savanților mai multe date cu care să lucreze, așa că să sperăm că vor putea elucida misterul.
7. Misteriosul avion spațial X-37B al SUA a petrecut un număr record de 718 zile pe orbită, însă încă nu știm ce a căutat acolo.
X-37, construit de Boeing
Oficialii americani au gura zăvorâtă când vine vorba de explicații privind motivul pentru care drona fără echipaj uman a stat atât de mult timp în spațiu, însă au circulat zvonuri care susțineau că armata ar testa propulsia EM a NASA în spațiu.
Oare putem elucida două mistere dintr-o lovitură?
8. NASA nu poate explica cum a apărut această gaură ciudată și adâncă pe Marte. Ai crede că Mars Reconniassance Orbiter a văzut tot ceea ce este de văzut pe suprafața marțiană de-a lungul anilor petrecuți pe orbită, însă o fotografie făcută deasupra polului sud al planetei a revelat ceva ce nu putem explica.
Gaura de la polul sud al planetei Marte
La scara de 50 de centimetri pe pixel, înseamnă că privim o gaură cu lățimea de cel puțin o sută de metri. Este rezultatul unei ciocniri sau al unei prăbușiri masive? Până când vom obține mai multe dovezi, putem doar să speculăm…

Comentarii