7 mistere neelucidate ale Terrei, care vor dăinui multă vreme

Am explorat planeta până în cele mai îndepărtate colțuri și se pare că suntem gata să călătorim în spațiu, însă Pământul încă mai are cu ce să ne surprindă. În jurul nostru se petrec multe fenomene pe care le observăm și le înregistrăm, dar nu reușim să le înțelegem. Iată câteva mistere neelucidate ale Terrei, pe care sperăm să ni le putem explica la un moment dat.

1. Nu am ajuns niciodată la mantaua Pământului

Mistere neelucidate ale Terrei 01
Gaura de foraj de la Kola străpunge doar 12,3 kilometri din scoarța Pământului
Iată primul exemplu de pe lista noastră cu mistere neelucidate ale Terrei. Seismologii cred că nucleul intern al planetei noastre este solid, iar învelișul acestuia este lichid. Apoi, urmează mantaua, pe care se află scoarța terestră.
Însă nu știm din ce este compusă această manta, fiindcă nu am ajuns niciodată la ea. Adâncimea ei este cuprinsă între 30 și 2.900 de kilometri. Spre comparație, cea mai adâncă gaură săpată de oameni până acum este puțul de foraj de la Kola, din Rusia, care are doar 12,3 kilometri adâncime.

2. Mistere neelucidate ale Terrei – De ce se schimbă polii?

Mistere neelucidate ale Terrei 02
Polii magnetici ai Pământului se pot mișca și își pot schimba direcția. Oamenii de știință au descoperit că acest lucru s-a întâmplat de multe ori până acum.
Ultima schimbare a avut loc acum 10 milioane de ani și probabil că astfel de schimbări vor apărea din nou, însă nimeni nu știe de ce.

3. Unde a dispărut a doua lună a Pământului?

Mistere neelucidate ale Terrei 03
Astronomii cred că, acum 4,6 milioane de ani, Pământul avea doi sateliți. Cel de-al doilea satelit avea o lățime de aproximativ 1.200 de kilometri și avea aceeași orbită ca Luna, până când s-a ciocnit de ea.
Un astfel de cataclism ar putea explica de ce cele două jumătăți ale Lunii sunt atât de diferite una de alta.

4. Timpul „se dilată”

Mistere neelucidate ale Terrei 04
Acum 620 de milioane de ani, o zi pe Pământ dura 21,9 ore. Pământul încetinește treptat în mișcarea de rotație în j, însă acest lucru se întâmplă la o rată de aproximativ 70 milisecunde la o sută de ani.
Astfel, a fost nevoie de 100 de milioane de ani pentru ca o zi să dureze 24 de ore. De ce are loc această încetinire? Acesta este încă unul dintre misterele neelucidate ale Terrei.

5. Mistere neelucidate ale Terrei – Gravitație ciudată

Mistere neelucidate ale Terrei 05
Planeta noastră nu este o sferă perfectă, așa că există zone cu gravitație ridicată și zone cu gravitație scăzută. O astfel de anomalie se înregistrează în Golful Hudson, din Canada.

6. Planeta era cândva violet

Mistere neelucidate ale Terrei 06
În prezent, culoarea predominantă a vieții de pe Pământ este verdele. Asta deoarece majoritatea plantelor folosesc clorofila pentru a sintetiza lumina solară și a o transforma în energie.
Dar, conform unui studiu recent al NASA, este posibil ca acum 2,4-3,5 miliarde de ani lucrurile să nu fi stat așa. Cercetătorii au lansat teoria potrivit căreia organismele de pe Pământ foloseau o moleculă specială (retinol) pentru a sintetiza lumina solară.
Această moleculă mai avea o proprietate: dădea plantelor culoarea violet. Unul dintre marile mistere neelucidate ale Terrei este când și de ce au înlocuit plantele retinolul cu clorofila.

7. Mistere neelucidate ale Terrei – Un ocean ascuns?

Mistere neelucidate ale Terrei 07
Savanții au găsit un rezervor uriaș de apă sub scoarța Pământului, la adâncimea de 410-660 de kilometri. Apa se află acolo de 2,7 miliarde de ani și este supusă constant unei presiuni uriașe.
Se pare că volumul acumulării de apă este suficient de mare pentru a umple de trei ori toate oceanele Pământului. Astfel, s-a născut teoria că oceanele au apărut din cauza unei explozii oceanice subterane.

Comentarii