7 enigme ale vieții pe care știința încă nu le poate explica

Există puține lucruri pe care știința nu le poate explica. Scepticii caută în mod constant modalități de a dovedi că anumite lucruri nu există, dar uneori misiunea lor se dovedește pur și simplu imposibil de îndeplinit.
Existența fantomelor, a oamenilor-bestie sau capacitățile nebănuite ale minții umane sunt unele dintre cele mai comune fenomene inexplicabile. Câte dintre acestea există cu adevărat și câte sunt plăsmuiri ale imaginației?
În fața acestor controverse, fiecare va trebui să decidă singur ce este real și ce nu.

1. Experiențele din preajma morții și viața după moarte

Există numeroase studii despre moartea clinică, despre oameni care au fost la un moment dat pe punctul de a muri, dar au supraviețuit și au relatat experiențele mistice pe care le-au trăit în aceste momente.
Unii au menționat trecerea printr-un tunel de lumină, alții au afirmat că s-au întâlnit „dincolo” cu cei dragi, că au fost copleșiți de groază sau de profunde sentimente de pace.
Puse cap la cap, aceste elemnte sugerează că există viață și dincolo de mormânt. Însă, chiar dacă aceste experiențe sunt profunde, nimeni nu s-a întors cu dovezi.
Unii sceptici sugerează că experiențele sunt explicabile ca halucinații naturale și previzibile ale unui creier traumatizat. Un studiu asupra persoanelor aflate în stop cardiac, desfășurat în 2015, a constatat că, atunci când inima este „pe moarte”, primește semnale puternice din partea creierului, care încearcă să rămână activ.
Potrivit cercetătorilor, aceste semnale ar putea fi responsabile pentru experiențele bizare prin care unii oameni trec în aceste momente extraordinare.

2. Existența lui Bigfoot

O fiară mare și păroasă, asemănătoare omului, numită Bigfoot („picior mare”), se tot „încăpățânează” să apară în rapoartele nenumăraților martori oculari, în special în Statele Unite și Canada. Cu toate acestea, deocamdată nu a fost descoperit niciun cadavru care să corespundă acestor semnalmente.
În absența unor dovezi solide (cum ar fi oasele sau dinții), teoria privind existența lui Bigfoot se sprijină exclusiv pe relatările martorilor oculari și pe o serie de fotografii și filme ambigue. De aceea, știința nu poate încă să demonstreze că creaturi precum Bigfoot sau monstrul din Loch Ness există sau nu.
În aceste circumstanțe, există posibilitatea ca aceste fiare misterioase să existe cu adevărat, dar să prefere să stea departe de ochii curioșilor.

3. Intuiția

Unii oameni se referă la acest fenomen ca fiind simpla bănuială, alții văd intuiția ca fiind al șaselea simț. Oricum ar fi, cu toții ne-am folosit intuiția la un moment dat.
Și, chiar dacă avem momente când instinctele noastre sunt greșite, ele par a ne îndruma pe calea cea bună de cele mai multe ori. Psihologii observă că oamenii colectează în mod inconștient informații din mediul înconjurător, ceea ce duce la un sentiment de cunoaștere a lumii, fără a putea explica exact de ce sau cum au dobândit această cunoaștere
Cazurile de intuiție sunt dificil de dovedit sau studiat și s-ar putea ca psihologia să ne furnizeze doar un răspuns parțial.

4. Fantomele

Spiritele morților ne bântuie dintotdeauna cultura și folclorul. Există nenumărate relatăridespre apariții de spirite violente sau, dimpotrivă, de spectre binevoitoare. Dar dovada supremă a existenței fantomelor rămâne greu de atins.
Între timp, martorii vor continua să spună că au văzut, au fotografiat și chiar că au comunicat cu fantome. Poate că într-o zi vom descoperi un răspuns la acest mister.

5. Senzația de „deja vu”

În franceză, „deja vu” înseamnă literalmente „deja văzut” și se referă la senzația stranie și misterioasă de a mai fi experimentat un anumit set de circumstanțe. De exemplu: o persoană intră într-o clădire dintr-o țară străină, pe care o vizitează pentru prima dată, și este copleșită de o puternică și inexplicabilă senzație de familiaritate.
Unii oameni atribuie senzația de „deja vu” experiențelor psihice sau flash-urilor spontane din vieților anterioare. Poate că psihologia ne poate oferi explicații ceva mai raționale, dar, în cele din urmă, cauza și natura fenomenului în sine rămân un mister.

6. OZN-urile

Să nu uităm ce înseamnă OZN: obiect zburător neidentificat. Nu există nicio îndoială că există OZN-uri, pentru că mulți oameni văd lucruri pe cer pe care nu le pot identifica, de la avioane la meteoriți.
Dar a spune că obiectele și luminile văzute pe cer sunt nave extraterestre este o cu totul altă chestiune. Distanța și efortul necesar pentru a ajunge pe Pământ fac improbabilă o astfel de situație.
Unele investigații au arătat că în multe rapoarte ale martorilor oculari apar câteva elemente comune, ce pot fi explicate (fenomene meteorologice rare, avioane din proiecte militare secrete sau farse precum aceasta). Cu toate acestea, unele incidente OZN (precum acesta) rămân cu totul inexplicabile.

7. Murmurul din Taos

Locuitorii orășelului Taos, din New Mexico, sunt bulversați de ani de zile de un zgomot misterios, de joasă intensitate, care se aude în aerul deșertic. În mod ciudat, doar aproximativ 2% dintre locuitorii din Taos susțin că aud acest zumzet.
Unii sunt de părere că zgomotul este cauzat de acustica neobișnuită a regiunii, alții suspectează isteria colectivă sau un experiment secret și sinistru. Oricum ar fi – un fenomen psihologic colectiv, o sursă naturală sau supranaturală -, cert este că originea exactă a murmurului din Taos nu a fost încă descoperită.

Comentarii