5 descoperiri arheologice care nu pot fi explicate ușor

Multe mistere ale trecutului nu pot fi elucidate din mai multe cauze, în special pentru că lipsesc datele scrise sau probele arheologice recuperate sunt puține, incomplete ori în mare parte distruse.
Chiar și așa, datorită eforturilor istoricilor de a pune cap la cap toate dovezile, suntem pe cale să realizăm mai multe descoperiri ce pot aduce lumină asupra unora dintre secretele istoriei.
Iată cinci cazuri de descoperiri arheologice în care – cel puțin deocamdată – dovezile recuperate nasc mai multe întrebări decât răspunsuri…

1. Mumiile naturale din San Bernardo, Columbia

Ce anume atrage mulțimile în fiecare an orașul columbian San Bernado? Iată un mister pe care oamenii de știință încă nu l-au elucidat.
În 1957, după ce un cimitir din localitate a fost inundat, localnicii au fost nevoiți să înlăture rămășițele umane. Muncitorii au descoperit cu uimire că unele corpuri fuseseră mumificate în mod natural, în sicriele lor.
Mulți localnici cred că acest fenomen s-a datorat unei diete speciale a celor ce fuseseră îngropați aici, care conținea fructul chayote (Sechium edule). Totuși, asta nu explică de ce s-au păstrat atât de bine și hainele celor îngropați în acest cimitir din San Bernardo.

2. Omul din La Venta, Mexic

Această fotografie prezintă un cap de piatră olmec gigantic din La Venta, Mexic. În timpul săpăturilor din anii ’40-’50 s-au găsit 17 astfel de capete care, după cum era de așteptat, au generat foarte multe întrebări.
Arheologii încă se întreabă cum de au reușit oamenii din acea vreme să creeze statui atât de mari și de grele, ce unelte au folosit și cum au putut să transporte materialele.
Civilizația olmecă (mai veche decât Maya) reprezintă una dintre cele mai mari enigme ale istoriei.

3. Orașul pierdut din deșertul Kalahari, din Africa de Sud

Marele explorator canadian Guillermo Farini (pseudonimul lui William Leonard Hunt) a decris într-o lucrare un oraș misterios descoperit în deșertul Kalahari, în 1885. Raportul a fost transmis către Royal Geographical Society, din Marea Britanie, împreună cu o colecție de schițe și fotografii, iar Farini a publicat și o carte în care a descris descoperirile în detaliu.
Farini, unul dintre primii occidentali care au străbătut deșertul Kalahari, susținea că orașul fusese construit în formă de arc de cerc, iar unele secțiuni erau îngropate în nisip la momentul descoperiri ruinelor. Profesorul A. J. Clemente, care a cercetat imaginile și istoria locului, a presupus că orașul descris în raportul lui Farini era o simplă aglomerare de roci naturale, care doar semănau cu zidurile unei așezări umane.
De la publicarea raportului, au fost organizate cel puțin 25 de expediții în Kalahari, în zona indicată de Farini, însă oamenii de știință nu au reușit să localizeze zidurile descrise de exploratorul canadian.

4. Mormântul Reginei Roșii, Mexic

În 1994, arheologii audescoperit în Palenque (oraș al mayașilor) o cameră mortuară. Au găsit aici un sicriu cu rămășițele unei femei, acoperite cu praf roșu.
S-au găsit înăuntru și câteva colecții de perle, iar în jurul craniului era o diademă. La fața locului au mai fost găsite, de asemenea, și bucăți din ceea ce fusese cândva o mască funerară.
Potrivit cercetărilor, Regina Roșie avea la momentul morții sale în jur de 60 de ani. Aceasta a fost o constatare interesantă, deoarece puterea era moștenită de obicei doar de bărbați.
Din câte se știa până la data acestei descoperiri, femeile nu erau onorate în asemenea grad încât să fie îngropate alături de comori precum cele găsite în sicriul Reginei Roșii.

5. Mormântul lui Alexandru cel Mare

Într-una dintre versiunile privind locul unde se află mormântul lui Alexandru cel Mare se menționează că trupul marelui cuceritor a fost depus într-un sicriu de aur, care a fost trimis la Memphis, în Egipt, iar de aici în Alexandria (oraș fondat de Alexandru), unde i s-a pierdut urma.
S-a crezut o vreme că sarcofagul lui Alexandru cel Mare a fost găsit în Sidon (Liban), deoarece războinicul cu coif de leu sculptat pe una dintre laturi semăna foarte mult cu Alexndru cel Mare. Mai târziu, s-a descoperit că acesta era, de fapt, sicriul regelui din Sidon.
Cu toate acestea, căutările nu s-au oprit aici. În 2014, în centrul Macedoniei a fost descoperit mormântul unui comandant militar presupus a fost contemporan cu Alexandru cel Mare. Chiar dacă unii istorici sunt convinși că acestea sunt rămășițele lui Alexandru, mormântul său este în continuare căutat.

Comentarii