5 curiozități despre Titanic, vasul înghițit de apele Atlanticului

La mai bine de un secol de la cel mai celebru dezastru naval din istorie, povestea Titanicului continuă să ne fascineze. Oameni de toate vârstele caută să afle curiozități despre Titanic și poveștile pasagerilor acelui vas blestemat.
Tragedia Titanicului este și astăzi la fel de șocantă și de misterioasă ca în fatidica noapte în care vasul a ajuns pe fundul mării. Deși pare că am aflat tot ce este de știut despre acele momente, încă facem descoperiri care ne dau fiori.
Iată șapte curiozități despre Titanic și dezastrul în urma căruia și-au pierdut viața 1514 oameni.

1. Un cimitir de pantofi

Curiozitati despre Titanic - pantofi
Acești pantofi provin, cel mai probabil, de la o victimă al cărei corp s-a dezintegrat în timp. Foto: AP via Dailymail.co.uk
Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre Titanic. În 2004, cercetătorii au realizat o fotografie care înfățișează o pereche de pantofi pe fundul oceanului, la locul tragediei.
La comemorarea unui secol de la dezastru, fotografia a fost făcută publică. Cel mai probabil, cei doi pantofi au ajuns pe fundul oceanului în picioarele unei victime, al cărei cadavru s-a dezintegrat în timp.
Regizorul James Cameron a explorat locul tragediei de mai multe ori și spune că nu au fost descoperite rămășițe umane. Astfel de rămășițe de pe Titanic nici nu au cum să fie descoperite vreodată, deoarece oasele se dizolvă relativ repede la această adâncime.
Tot ce a rămas din pasagerii care au murit atunci sunt hainele pe care le purtau și, în primul rând, pantofii. Când doi pantofi sunt descoperiți foarte aproape unul de altul, probabil că indică locul unde s-a aflat cadavrul unei victime.

2. Confirmarea faptului că Titanicul s-a rupt în două

Scufundare Titanic
Nava s-a rupt înainte de a ajunge pe fundul mării. Foto: planetminecraft.com
O echipă de cercetare condusă de Robert Ballard a descoperit epava în 1985. Era pentru prima dată când cineva vedea Titanicul de când se scufundase.
Astfel, s-a pus capăt unei controverse care a durat 73 de ani: „S-a rupt nava în două sau nu înainte de a se scufunda?”. Până la descoperirea epavei, se credea că Titanicul s-a scufundat într-o singură bucată.
Pentru a proteja reputația companiei White Star Line, ofițerul Lightoller a afirmat că nava se scufundase „absolut intactă”. În ciuda acestui fapt, mai mulți pasageri au relatat că au auzit explozii și că nava s-a rupt în două.
Titanicul a fost, într-adevăr, găsit în două bucăâi, confirmându-se relatările care nu fuseseră luate în seamă la momentul dezastrului.

3. Curiozități despre Titanic – Ciudata poveste a lui Titan

Morgan Robertson
Întâmplător sau nu, se pare că scriitorul Morgan Robertson a descris scufundarea Titanicului cu 14 ani înainte ca ea să aibă loc. Foto: Wikimedia Commons
Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre Titanic. În 1898, autorul Morgan Robertson a scris „Scufundarea vasului Titan sau inutilitate”. Cartea relata povestea vasului Titan, care, în timpul primei sale traversări a Atlanticului, a lovit un aisberg și s-a scufundat.
În povestea lui Robertson, Titan era cel mai mare vas al acelor vremuri și fusese descris ca fiind „de nescufundat”. Precum Titanicul, nici Titan nu avea suficiente bărci de salvare. Toate aceste detalii sunt cutremurător de familiare…
Cel mai ciudat este că povestea a fost scrisă cu 14 ani înainte de scufundarea Titanicului. Unii s-au întrebat dacă Robertson era un scriitor-profet, însă alții au pus coincidența pe seama faptului că autorul era expert în domeniu, scriind mult despre astfel de subiecte.
Poate că Robertson observa că transatlanticele deveneau tot mai mari și și-a făcut griji pentru siguranța lor. După scufundarea Titanicului, Robertson a fost întrebat dacă e clarvăzător. „Nu. Cunosc subiectele despre care scriu, atâta tot”, a răspuns el.

4. Curiozități despre Titanic – A fotografiat cineva aisbergul?

Curiozitati despre Titanic - Iceberg
Aisbergul fotografiat de la bordul navei Prinz Adalbert. Foto: Wikimedia Commons
Pe 15 aprilie 1912, un alt transatlantic, SMS Prinz Adalbert, trecea prin zona în care, cu o zi înainte, se scufundase Titanicul. În strălucirea soarelui, intendentul-șef al navei a observat ceva ciudat pe un aisberg din apropiere.
Pe aisberg se afla o fâșie de culoare roșie, care părea rezultatul frecării cu carena unei nave. Intrigat, intendentul a fotografiat aisbergul. La acel moment, echipajul de pe Prinz Adalbert îcă nu aflase de scufundarea Titanicului.
Ulterior, intendentul a notat în jurnalul său:
„În ziua de după scufundarea Titanicului, Prinz Adalbert a trecut pe lângă aisbergul din această fotografie. Dezastrul Titanicului nu ne era cunoscut încă. Pe o latură, se putea vedea clar vopsea roșie, care se pare că a ajuns acolo după ce carena unui vas s-a frecat de aisberg.”

5. Un ceas de buzunar încremenit în timp

Iată ultima poveste de pe lista noastră de curiozități despre Titanic. Unul dintre cele 13 cupluri care se aflau în luna de miere pe Titanic era format de John Chapman, un bărbat de de 37 de ani, și soția sa, Lizzie, de 29 de ani.
Ceas de buzunar
Ceasul de buzunar al lui John Chapman. Foto: Getty Images
După nuntă, cei doi au părăsit Anglia pentru a-și făuri o viață nouă în SUA. Când pasagerii au fost urcați în bărcile de salvare, Lizzie a fost repartizată în barca numărul 4, însă lui John nu i s-a permis să urce alături de ea.
Pentru că nu a vrut să-și abandoneze soțul, Lizzie a ieșit din barcă, preferând să rămână alături de John. În scurt timp, amândoi s-au înecat în apele înghețate ale oceanului.
Ceasul de buzunar al lui John Chapman s-a oprit după ce a intrat în contact cu apa rece a Atlanticului. Ceasul a fost recuperat odată cu cadavrul lui John, însă trupul lui Lizzie nu a fost găsit niciodată.

Comentarii